piątek, 15 lutego 2013

FOLKSWAGEN - Finowie, grający rosyjskiego rocka


nazwa: FOLKSWAGEN
rok powstania: 2000
miejsce powstania: Joensuu, Finlandia
język utworów: fiński, rosyjski, karelski
oficjalna strona zespołu: http://www.folkswagen.fi/

Wszystko zaczęło się wtedy, kiedy spotkali się fiński fascynat rosyjskiego rocka i dziennikarz. W rozmowie próbowali rozstrzygnąć dlaczego rosyjski rock jest tak mało znany w Finlandii. W końcu uznali, że samo użalanie się nie na wiele się zda i trzeba zacząć działać, żeby tą sytuację zmienić na lepsze. Najpierw grali akustyczne wersje utworów grup КИНО, АКВАРИУМ, ДДТ i NAUTILUS POMPILIUS.

FOLKSWAGEN brali udział w licznych festiwalach, grali koncerty w Finlandii, Karelii i Estonii. Sami muzycy określają swoją muzykę jako przygraniczny folk-rock. Prócz rosyjskiego rocka, zespół na swoich koncertach prezentuje rosyjskie przeboje, jak utwory Wysockiego, Okudżawy, piosenki z filmów a także własne wersje rosyjskich pieśni ludowych. "Чёрный ворон"/"Czarny kruk"/ w ich wykonaniu nabrał bardzo ludowego, fińskiego charakteru - posłuchajcie sami.

Tu możecie posłuchać ich wersji "Mama Anarchia", wykonywanej pierwotnie przez КИНО.





Dyskografia:

(2001) "Stolicznaja"
(2003) "Matkaselän asemalla" /"Na stacji Matkasela"/
(2005) "Karjalan balsamia" /"Karelski balsam"/
(2007) "Tienhaara"/"Rozstajne drogi"/
(2008) "Itärajan pojat - Valitut teokset" /"Na wschodniej granicy chłopców - Dzieła wybrane"/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz