wtorek, 25 września 2012

KALEWALA, czyli raz na ludowo!


nazwa: КАЛЕВАЛА/KALEWALA/
rok powstania: 2007
miejsce powstania: Moskwa
język utworów: rosyjski
oficjalna strona zespołu: http://www.kalevala-folk.ru/

Jak najkrócej opowiedzieć historię KALEWALI? Może tak: nasz dzisiejszy bohater powstał dzięki temu, że wokalistka (moja imienniczka) wraz z gitarzystą odeszła od zespołu НЕВИДЬ i wspólnie założyli dość pokrewny wobec ich macierzystej grupy projekt. KALEWALA wzięła swoją nazwę oczywiście od wspaniałego fińskiego eposu - czytałam go trzy razy w całości i kilka razy po fragmentach, stąd mój eufemizm:)

Wracając do zespołu, muzycy grają taki folk z lekkimi naleciałościami właśnie fińskich melodii ludowych podany w hard rockowym sosie. Ten nurt w muzyce ma coraz więcej zwolenników i ci, którzy potrafią wyważyć złoty środek między w stylizacji zarówno muzyki, jak i całego entourage'u, mogą powalczyć o tłumy słuchaczy.

KALEWALA to bardzo pracowity zespół. Pełno wymiarowe albumy przeplatają się z wydawaniem singli, w tym jednego akustycznego. Grono fanów grupy stale rośnie i to nie tylko w Rosji. Także u nas ostry folk, to jeden z najlepiej przyjmowanych gatunków współczesnej muzyki rosyjskiej.

Myślę, że planowany na 6 października duży koncert z okazji pięciolecia istnienia zespołu będzie uwieńczeniem pewnego ważnego, bardzo intesywnego okresu. Jest co świętować i co kontynuwać!




Dyskografia:

2007 — Demo
2008 — «Кудель Белоснежного Льна» /" białośnieżnego lnu"/
2009 — «Кукушкины дети» /"Dzieci kukułki"/
2010 — «Ведьма»/"Czarownica"/
2012 — «Осень в стиле фолк» (Live) /"Jesień w stylu folk"/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz