poniedziałek, 30 lipca 2012

NASTIA


nazwa: NASTIA
miejsce powstania: Swierdłowsk
rok powstania: 1986
jezyk utworów: rosyjski
oficjalna strona: http://nastyapoleva.ru/

Kariera Anastazji Poliewej jest ściśłe związana z dwoma bardzo znanym swierdłowskimi zespołami, a mianowicie z URPHIN JUS i NAUTILUSEM POMPILIUSEM. Muzycy obu grup aktywnie pomagali Anastazji w jej pierwszych  krokach na scenie zapraszając ją na swoje koncerty, a potem towarzysząc w jej występach. Kiedy Poliewaja usamodzielniła się założyła zespół pod nazwą pochodzącą od zdrobnienia jej imienia. 

Jedynym stałym po dziś dzień członkiem zespołu NASTIA jest gitarzysta Jegor Biełkin, a styl grupy to dla mnie coś między naszym LOMBARDEM, a solową karierą URSZULI. Być może podobne maniery wokalne  nasuwają mi takie skojarzenia.

NASTIA chyba już dziś nie porywa ludzi swoją muzyką, ale warto znać kto zacz. Zwłaszcza, że z perspektywy swierdłowskiego rocka była to ważna karta jego historii.



NASTIA uwieczniła swoją nazwę także w kinematografii. Ich muzyka zgrała w filmie "Tacu" znanym też pod tytułem "Gończe psy", który opowiadał historię byłego hippisa. Bohater odsiedział pięć lat za swoje przekonania, a po wyjściu z więzienia stara się zrozumiec zastały ład, życie swoich byłych przyjaciół. Ciekawostką jest, że w tym dramacie jedną z ról zagrała znana teksciarka Margarita Puszkina!

Wracajac do NASTII, jej muzyka jakoś nigdy mnie nie porwała, ale widocznie trzeba było w tamtym czasie żyć w Swierdłowsku by móc docenić jej wagę.

Dyskografia:

(1987) Тацу /Tacu/
(1989) Ноа-Ноа /Noa-Noa/
(1991) С тобой и без тебя /Z tobą i bez ciebie/
(1992) Невеста /Zamężna/
(1994) Танец на цыпочках /Taniec na palcach/
(1997) Море Сиам /Morze Siam/
(2000) Гербарий (akustyczny) /Herbarium/
(2002) НеНастье /NaNastie/
(2004) Сквозь пальцы /Przez palce/
(2008) Мосты над Невою /Mosty nad Newą/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz