poniedziałek, 16 lipca 2012

БИ-2



nazwa: БИ-2 /BI-2/
rok powstania: 1985
miejsce powstania: Mińsk (Białoruś)
język utworów: rosyjski
strona internetowa: http://bdva.ru/


Ta łącząca kilka nurtów muzycznych grupa, powstała kiedy gitarzysta Szura (Aleksandr Uman) i wokalista Lowa (Igor Bortnik) połączyli swoje twórcze siły. Zanim zespół  został ochrzczony  nazwą, pod którą ją dziś znamy, próbnie używano nazw Братья По Оружию/Współtowarzysze Broni/ i Берег Истиы/Brzeg Prawdy/. W końcu muzycy zdecydowali zostawić abrewiaturę ostatniego wariantu i już na pierwszym dużym koncercie grali jako BI-2. 

Do nazwy w końcu tak mocno przywiązali się obaj liderzy, że do swoich scenicznych pseudonimów dodali sobie nazwę zespołu - Szura jako późniejszy obywatel Australii nawet w paszporcie zmienił sobie nazwisko na BI-II.

A jak wyglądała ich kariera? Tak naprawdę działalność grupy dzieli się na dwa okresy. Pierwszy, który trwał do 1992 roku związany był z coraz bardziej odczuwalnie rosnącą lokalną popularnością. W 1992 roku zespół po koncertach i wygranym festiwalu w Izraelu zawiesił działalność, a już rok później Szura wyjechał do Australii.

Szura i Lowa (może na tym zdjęciu Szura nie jest zbyt podobny do siebie, ale nie mogłam sie oprzeć tłu...:D)

Co ciekawe, chociaż zespół nie koncertował, a dwóch liderów dzieliły tysiące kilometrów udało im się nie tylko utrzymać kontakt, ale i tworzyć wspólnie nowy materiał. 
Dzięki temu, kiedy w 1998 roku БИ-2 powrócił na rosyjską tym razem scenę miał już nowy pomysł na siebie. Jednak przełomowym momentem w karierze grupy, było umieszczenie jej utworu na ścieżce do filmu "Brat 2". Od tego czasu ich popularność wzrosła niepomiernie. 

Zespół nabrał rozpędu, a ich rosnącą popularność zaczęly potwierdzać kolejne zdobywane nagrody, w tym m.in. World Music Awards (w 2001r.), FUZZ czy nagroda MTV Rosja dla najlepszej grupy rockowej roku 2007.

Lowa i Szura mieli także krótkotrwały romans z radiem MAXIMUM, gdzie prowadzili własną audycję pt.: "Biologia".

To tyle o historii zespołu. Żeby jednak zrozumieć jego fenomen trzeba sięgnąć po muzykę:








Dyskografia:


1998 — Бесполая и грустная любовь /Bezpłciowa i smutna miłość/
2000 — Би-2 /Bi-2/
2001 — Мяу кисс ми /Miau kiss mi/
2004 — Иnoмарки /Obca waлuta/
2006 — Moloko
2009 — Лунапарк /Lunapark/
2010 — О чем говорят мужчины (saundtrack) /O czym mówią mężczyźni/
2011 — Spirit

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz