poniedziałek, 14 maja 2012

Agatha Christie


nazwa: АГАТА КРИСТИ /AGATHA CHRISTIE/
lata działalności: 1987-2010
miejsce powstania: Swierdłowsk (dziesiejszy Jekaterynburg)
język utworów: rosyjski
oficjalna strona: http://www.agata.ru/

AGATHA CHRISTIE to jedna z najbardziej znanych grup pochodzących ze Swierdłowska, który swego czasu był jednym z najbardziej prężnych ośrodków muzyki rockowej w Związku Radzieckim. Zespół przez lata zmieniał swój styl, choć ciągle najbliżej im było do rocka, post punka i gothic rocka. Zmianom podlegał także skład grupy, której trzon stanowili bracia Wadim i Gleb Samojłow. W ciągu dwudziestu trzech lat działalności zespół wydał dziesięć albumów i nagrał osiemnaście teledysków. Swoją muzykę AGATHA CHRISTIE kierowała głównie do młodych słuchaczy powracając w swoich tekstach do depresyjnych uczuć, które tak łatwo ogarniają ludzi z niskim PESELem. 

A oto dwa z bardziej znanych utworów zespołu.
 "Jak na wojnie"



"Opium dla nikogo"

A tu mój ulubiony kawałek AGATHY CHRISTIE. Niestety został wykorzystany w beznadziejnym i jak dla mnie nie wiadomo dlaczego aż tak popularnym, filmie "Brat 2". Rosyjska kinematografia naprawdę może pochwalić się innymi filmami. A tego radzę nie oglądać, bo się tylko człowiek zrazi. Polecam za to soundtrack.


A ten utwór - w okrojonej wersji - również znalazł się na ścieżce dźwiękowej do "Brata 2". Mała uwaga: też uważam, że teledysk jest ...dziwny.




Dyskografia:
(1988) Второй фронт /Drugi front/
(1989) Коварство и любовь /Podstęp i miłość/
(1990) Декаданс /Dekadance/
(1993) Позорная звезда /Wstydliwa gwiazda/
(1995) Опиум /Opium/
(1997) Ураган /Huragan/
(1998) Чудеса /Cuda/
(2000) Майн Кайф? /Mój Czad?/ - w tytule jest ukryta nieprzetłumaczalna gra słów, brzmi on jak praca Hitlera "Mein Kampf" /Moja walka/
(2004) Триллер. Часть 1 /Thriller. Część1/
(2010) Эпилог /Epilog/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz